Preventief arbeidsdeskundig onderzoek voorkomt uitval
Als belasting en belastbaarheid in disbalans is, is het vaak een kwestie van tijd dat het lijntje knapt. Fysiek of mentaal. De signalen: meermaals kortdurend verzuim, vaker een dagje vrij opnemen, bijeenkomsten ontlopen of het te druk hebben.
Door toenemende werkdruk, wegbezuinigde tussenlagen, reorganisaties, teveel mensen die een manager moet aansturen, kan het gebeuren dat er mensen tussen wal en schip vallen. Voor je het weet, zit iemand een jaar thuis zit. Preventief ingrijpen en een reddingslijn toewerpen, voorkomt langduriger uitval.
Het preventief inzetten van een arbeidsdeskundige is nog vrij onbekend in Nederland. En dat terwijl de nood hoger is dan ooit. Als gecertificeerd register-arbeidsdeskundige kom ik vaak pas na een jaar verzuim in beeld. Ik verzucht meermaals: ‘Schakel mij eerder in, dat scheelt u tijd en geld!’
Niemand heeft zin om ziek te zijn
Gooi die reddingslijn als werkgever of leidinggevende: “We zien dat je niet lekker in je vel zit. Vind je het fijn als we je daarbij helpen?” Of: “Er komt iemand met je meekijken welke mogelijkheden er zijn om te voorkomen dat je omvalt.” Dat klinkt al heel anders dan: “Er komt iemand kijken die komt beoordelen of je je werk nog goed kunt doen.” De toon en intentie maken een wereld van verschil. Niemand heeft zin om ziek te zijn.
Tip: bekijk 3 eenvoudige preventietips die u zelf kunt toepassen!
Als gecertificeerd register-arbeidsdeskundige luister ik, hoor ik wat er wordt gezegd. Door coaching technieken te combineren met mijn arbeidsdeskundigheid, vraag ik door en ontrafel ik waar het schuurt, waar de medewerker in kwestie mee in de knoop zit. Ik richt me op de belasting en belastbaarheid in relatie tot werk. En betrek ook de werkomgeving, de werkplek en indien nodig de bedrijfsarts daarbij. De handvaten die ik bied, zijn zowel voor het bedrijf als de medewerker. Een goede borging zorgt voor continuïteit.
Vroegtijdige inzet bespaart geld
Preventieve inzet van de arbeidsdeskundige zorgt bij 1 op de 3 medewerkers* voor minder vaak of minder langdurig verzuim. Het levert daarmee een besparing op de verzuimkosten zoals: j de inzet van een bedrijfsarts, re-integratie- of loopbaantraject, verzuimbegeleiding, en natuurlijk inhuurkosten ter opvanging van de medewerker.
Ieder mens wil zinvol bezig zijn
Mijn stellige overtuiging is dat ieder mens zinvol bezig wil zijn, wil meetellen, gezien en gehoord wil worden. Als gecertificeerd register-arbeidsdeskundige help ik hiermee zowel de medewerker als werkgever.
In 5 stappen naar minder verzuim
- U formuleert de vraag
- U ontvangt op basis hiervan een maatwerk voorstel
- Ik voer 2-3 gesprekken met medewerker en werkgever. Indien nodig bezoek ik ook de werklocatie van de medewerker. Ik breng vervolgens de taakbelasting van de onderzochte functie en/of functiegroep in beeld. En kijk ook naar de belastbaarheid van de medewerker.
- Ik spreek met andere betrokkenen zoals collega’s, bedrijfsarts of HR-adviseurs
- Mijn bevindingen over taken, belasting, werkomgeving en werkomstandigheden verwerk ik in een goed leesbaar rapport. Dit bevat direct toepasbare praktische-, concrete adviezen en aanbevelingen.
De voordelen van een arbeidsdeskundige preventie-aanpak:
- minder verzuim
- meer welzijn
- het sneller kunnen accepteren van een noodzakelijke aanpassing van werkzaamheden
- borging van de oplossing
- kostenbesparing door minder verzuim
- minder instroom in de WIA
Herkenbaar?
Heeft u medewerkers die een hoger risico lopen op verzuim en wilt u voorkomen dat ze voortijdig uitvallen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag direct een offerte aan.
Vroegtijdige inzet bespaart geld
* Onderzoek van het Impact Centre van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Arbeidsdeskundige Kennis Centrum (AKC) wijst uit dat het vroegtijdig inzetten van een arbeidsdeskundige kan leiden tot een gemiddelde stijging in loonwaarde van bijna 32%.